De koorzanger

Muzikale bezetting

Grootkoor, sopraan, twee violen, altviool, cello, contrabas, piano, saxofoon.

Inhoud

De oorsprong van het jubileumstuk ‘De Koorzanger’ dateert van februari 2011. Op twee avonden kwamen 30 koorleden van het Toonkunstkoor Hilversum samen om teksten te schrijven. Deze teksten vloeien in het grote koorstuk samenvloeien in één tekst- en muziekproductie.
Het tot stand komen van teksten heeft altijd iets van een mysterie, zeker als het draait om ervaringen, innerlijke drijfveren en emoties. De koorzanger zelf is in dit grote koorwerk aan het woord. Daarmee is ook de titel geduid van dit stuk. En toch ook weer niet.
Hoe polyfoon koorzangeressen en –zangers kunnen klinken in muziekcomposities is in de loop der eeuwen wel bewezen. Wie ooit polyfonie heeft gezongen weet hoe mooi, ontroerend en vervoerend dat kan zijn.
Deze compositie gaat een stap verder. De veelstemmigheid klinkt niet alleen door in de muziek maar ten diepste ook in de (gezongen) tekst, tot hier en daar op het kakofonische af. U hoort basale veelstemmigheid die klinkt in de tekst. De tekst die er was vóór de toonzetting.
Dertig stemmen verdeeld over vijf delen in de compositie. De titels luiden:
Lef – Stroom – Klankbeeld – Beweging – Plezier.
Tussen alles door en in de proloog en epiloog verheft zich de stem van de betrokken en bewogen beschouwer. De premiere was op 3 november 2012 tijdens het 130 jarig jubileumconcert van het Toonkunstkoor Hilversum.

Tekst

De koorzanger (tekst)

Sample partituur

De koorzanger (sample partituur)

Geluidsfragment
Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project, ontvangt u graag de bladmuziek, of heeft u interesse in het starten van een nieuw project? Dan kunt u terecht op ons contactformulier.