Faust van Waardenburg

Muzikale bezetting

Kamerkoor, sopraan, bariton, piano

Inhoud

Sinds de 16e eeuw is de Faustsage in omloop. Naast de Duitse versie bestaat er ook een Nederlandse, minder bekende variant: Faust van Waardenburg.
De geleerde Faust heeft zijn intrek genomen in het kasteel Waardenburg aan de Waal bij Zaltbommel om daar te komen tot voltooiing van zijn levenswerk: de Steen der Wijzen. De steen zou almachtige kennis, inzicht en heerschappij over de aarde moeten geven.
De kern van het verhaal is gelijk is aan de oude Faustsages. Faust gaat een verbond aan met de duivel, in deze versie gepersonifieerd door Luci Fer. Zeven jaar zal Luci Fer voor Faust werken maar na zeven jaar is de ziel van Faust eigendom van Luci Fer.
Het levenswerk van Faust in deze moderne versie is de zoektocht naar het geheim van het leven, de wijsheid. In die zoektocht raakt Faust als een moderne mens met allerlei vragen verstrikt in de alchemie tussen wetenschap en transcedentie, tussen verstand en emoties. Alsof het in het leven gaat om de zoektocht naar de ultieme waarheid.
Het pact tussen Faust en Luci verloopt anders dan beide hadden gedacht. Ook Luci blijkt een menselijke kant te hebben en zij biedt na vier jaar aan de overeenkomst te verscheuren. Faust wil daar niks van weten en net als hij zijn ontdekking wil onthullen is de zeven jaar om en komt Luci zijn ziel opeisen.
Het stuk eindigt in een tijdloos duet dat al eeuwen klinkt, uitlopend op die ene vraag: wie is toch de mens?
Dit avondvullende koorstuk is een muzikale belevenis in optima forma en werd geschreven ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Nico Ph. Hovius als dirigent van het Voorschotens Kamerkoor.

Tekst

Faust van Waardenburg (tekst)

Sample partituur

Faust van Waardenburg (sample partituur)

Geluidsfragment
Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit project, ontvangt u graag de bladmuziek, of heeft u interesse in het starten van een nieuw project? Dan kunt u terecht op ons contactformulier.